اسلحه ی تهاجمی کلاشنیکف
خانواده ی سلاح های کلاش، که با AK47 در سال 1947 پایه ریزی شدند و همراه با مدل مدرنیزه شده ی آن AKM در زمان خود دنیا را فتح کردند، در کشور ما به صورت گسترده در هر سه ارگان نظامی، در ارتش به صورت پراکنده و در نیروی انتظامی و سپاه پاسداران به عنوان سلاح سازمانی استفاده می شوند، البته سری AK دارای مدل های کپی شده بسیاری هستند که از جمله شان تولیدات چین، یوگسلاوی، آلمان شرقی، رومانی، مجارستان، مصر و… را می توان نام برد. در کشور ما بسیاری از این مدل ها به صورتی بهم ریخته و بدون تمایز استفاده می شوند لذا صرفا از نام کلاشنیکف برای بیان این دسته استفاده میکنیم.
سلاح کلاش در خود کشور سازنده اش روسیه تا بحال چهار بار یکبار از ak 47 به AKM، یکبار از AKM به AK 74، یکبار از AK 74 به AK74m و نهایتا در سال 2018 از AK 74M به AK 12 و AEk 971 جایگزین شده و به طور کلی تغییر کردند و این موضوع خود به سادگی بیانگر جایگاه نمونه ی اولیه این سلاح در دنیای امروز است.
این سلاح به قدری از لحاظ استاندارد های ماژولاریتی و ارگونومی امروزه عقب است که حتی انجام آپگرید های بعضا سنگین که شامل نصب ریل پیکاتینی از کنار روی کاور سلاح و نتیجتا نصب اپتیک ها میشود و یا تعویض هندگارد ها با مدل های ریل پیکاتینی دار روی این سلاح هم آن را جایی نزدیک به استاندارد های نبرد امروزی نمیرساند،
این سلاح از کالیبر 7.62*39 استفاده می کند که در دنیای امروز ضعیف ترین عملکرد را در رده کالیبر های تهاجمی دارد
مشخصات فنی کلاش
- کالیبر: 7.62*39
- وزن: 3.8 کیلوگرم
- طول: 88 سانتی متر
- طول لوله: 16.3 اینچ
- ظرفیت خشاب: 30 تیر
- برد مفید: 300 تا 400 متر
- نرخ آتش: 650 گلوله بر دقیقه
- سرعت دهانه: 730 متر بر ثانیه
اسلحه ی تهاجمی AK 103
تفاوت های اصلی این سلاح نسبت به AKM، یک ریل کناری برای نصب ریل پیکاتینی که البته روی بسیاری از مدل های نهایی کلاش های نسل قبل و AKM نیز وجود دارد، تغییر در زاویه و حالت سیلندر گاز، استفاده از پلاستیک به جای چوب و کائوچو، قنداق تاشو از کنار، ترمز دهانه ی جدید و حذف قطعه ی پایین آورنده نرخ آتش است.
سلاح های خانواده AK 100 نهایتا همگی اگرچه یک نسل بعد از AKM و در سال 1991 پدید آمدند. اما حتی این نسل هم برای میدان های نبرد امروزه منسوخ بوده در ماژولاریتی و ارگونومی به شدت ضعیف هستند، به همین دلیل شرکت کلاشنیکف یک آپگرید بر روی این سری با نام AK 100m را عرضه کرد که به تازگی نیز برای بازاریابی بهتر به سری AK 200 تغییر نام داده شد. همانطور که از این نامگذاری برمی آید از نظر خود شرکت کلاشنیکف این آپگرید این سلاح ها را به یک نسل کاملا جدید تبدیل میکند. این آپگرید که به صورت کیت خالی برای تبدیل سری AK 100 های موجود به سری AK 200 نیز عرضه شده است، شامل:
مهم تر از همه یک روپوش (dust cover) جدید، مستحکم تر، مجهز به ریل پیکاتینی سراسری و همچنین چفت شونده از دو قسمت جلو و عقب است، با این روش مشکل همیشگی AK ها برای نصب اپتیک ها و سایت های رد دات تا حد بسیار زیادی رفع شده و دیگر مانند نسل قبلی به خاطر شل و بی استحکام بودن روپوش، هم محوری اپتیک ها بهم نمیخورد. از دیگر تغییرات انجام شده، استفاده از شعله پوش به جای ترمز دهانه، قنداق باز هم جدید تر تلسکوپی و تاشو از بغل، برگه ناظم آتش جدید با زبانه انگشت اشاره، هندگارد (روپوش لوله) جدید مجهز به ریل پیکاتینی ، قبضه ی جدید و ارگونومیک تر و خشاب های جدید این شرکت که البته قابل تعویض با خشاب های قدیمی نیز هستند.
در نهایت اسلحه AK 103 در صورت استفاده از یک آپگرید مناسب پتانسیل تبدیل شدن به یک سلاح مدرن و مناسب میادین نبرد قرن 21 را دارد. کسی انتظار عملکردی نظیر سلاح های بسیار گران قیمت تر و پیشرفته تر غربی نظیر HK416 را از این سلاح ارزان ندارد اما قطعا بهتر از جد خود AKM است
مشخصات فنی اسلحه تهاجمی AK 103
- کالیبر: 7.62*39
- وزن: 3.4 کیلوگرم
- طول: 94 سانتی متر(قنداق باز)
- طول لوله: 16.3 اینچ
- ظرفیت خشاب: 30 تیر
- برد مفید: 600 متر
- نرخ آتش: 600 گلوله بر دقیقه
- سرعت دهانه: 730 متر بر ثانیه
اسلحه HK G3 یا ژ3
بتل رایفل ژ3 یا HK G3 ساخت شرکت آلمانی هکلر اند کاخ، سلاح سازمانی ارتش کشورمان از زمان پهلوی تا کنون است. این سلاح از عملکرد فشار مستقیم گاز باروت تاخیر با غلطک یا roller delayed blowback استفاده کرده و از خشاب 20 تیری تغذیه میشود. این سلاح نیز همانند سلاح کلاش در زمان خود موفقیت هایی کسب کرد اما باز هم نگاهی به سلسله جایگزینی آن در کشور زادگاه یعنی آلمان نشان دهنده ی جایگاه این سلاح در دنیای امروز است، کشور آلمان سلاح ژ3 را به عنوان سلاح سازمانی ارتش خود استفاده میکرد اما در سال 1997 یعنی 22 سال پیش این سلاح جای خود را به سلاح جدیدG36 ساخت همان شرکت داد، خود سلاح G36 در ارتش آلمان چندین بار مورد بروزرسانی قرار گرفته و هم اکنون آخرین مدل این سلاح، G36A4 تحویل نیروهای آلمانی شده است و با این وجود، هم اکنون در سال 2018 ارتش آلمان امتحانات نهایی جایگزینی سلاح جی 36 را نیز آغاز کرده
G36A4 آخرین مدل G36 پیش از جایگزین شدن این سلاح متاسفانه به قدری طرح منسوخی دارد که حتی آپگرید آن با نصب ریل و اپتیک ها نیز از لحاظ اقتصادی و عملیاتی به صرفه نبوده و اگرچه می توان نیم نگاهی به آن به عنوان یک سلاح DMR یا تیرانداز دقیق در سطح گروه در صورت تقویت دقت لوله و نصب دوربین های جدید به آن داشت، بخاطر وجود سلاح SVD (که همین نقش را ایفا میکند) در خدمت و در سطح انبوه، انجام چنین کاری منطقی و عاقلانه نیست و تنها گزینه ی پیش رو جایگزینی کامل و کنارگذاری این سلاح است
مشخصات فنی HK G3A3
- کالیبر: 7.62*51
- وزن: 4.5 کیلوگرم
- طول: 102 سانتی متر
- طول لوله: 17.7 اینچ
- ظرفیت خشاب: 20 و 30 تیر
- برد مفید: 400 متر
- نرخ آتش: 500 گلوله بر دقیقه
- سرعت دهانه: 800 متر بر ثانیه
اسلحه ی تهاجمی CQ 5.56
برای بررسی بهتر این سلاح بهتر است ابتدا نگاهی به خود M16 داشته باشیم. سری M16 و یا به طور کل خانواده یAR15 های ساخته ی جناب یوجین اشتونر یکی از بهترین طرح های سلاح های تهاجمی زمان ماست، این سلاح بسیار سبک دارای ارگونومی فوق العاده بالا و ایده آل ترین کنترل هاست و همچنین از کالیبر بسیار موفق و موثر5.56*45 استفاده میکند، به سبب همین برتری ها سلاح M4 که آخرین مدل خانواده AR 15 است هنوز در ارتش ایالات متحده در حال خدمت است، اما نکات مهمی در خصوص سلاح های این خانواده وجود دارد، بر خلاف رقیب شرقی این سلاح ها، کلاشنیکف، که تمرکز در طراحی و عملکرد سلاح بر سادگی و آسانی ساخت و کار با سلاح است، سلاح M16 سلاحی پیچیده و با طراحی و ساخت بسیار ظریف تر است، به همین دلیل هزینه ی ساخت یک قبضه از این سلاح حداقل دو برابر یک قبضه سلاح کلاش است. سلاح های خانواده AR 15 از عملکرد فشار مستقیم گاز باروت معروف به direct impingement یا اختصارا (DI) استفاده میکنند که گاز باروت را مستقیما به آلات متحرکه سلاح می رساند و با انبساط این گازها آلات متحرکه و گلنگدن به عقب حرکت کرده و سلاح مسلح میشود، این روش مسلح سازی اگرچه نسبتا ساده و به لحاظ بازدهی گاز کاملا مناسب است اما به لحاظ دوام پذیری دقیقا بهترین نیستند، مشکل این سیستم ورود گاز های کثیف داخل عملکرد اصلی سلاح است که به مرور و با عدم نظافت صحیح و یا در شرایط نگهداری نامناسب احتمالش وجود دارد که باعث گیر در سلاح شود.در این خصوص البته بزرگنمایی های بسیاری بالاخص هنگام مقایسه ی AR ها با AK ها انجام می شود و مثلا گفته میشود که با اندکی گرد و خاک AR ها گیر خواهند کرد و راحت از کار می افتد و… ولی در حقیقت سیستم گازی AR ها در صورت تولید با کیفیت بالا و بودن در خدمت نیرویی آموزش دیده بسیار دوام پذیر و فوق العاده ایده آل است.
حال منظور از این توضیحات در خصوص سیستم مسلح سازی AR ها چه بود؟
منظور این است که یک AR 15 دوام پذیر و با دقت که در بهترین حالت خود در میدان نبرد حاضر شود با صرف هزینه به دست می آید. ممکن است در طرح برخی سلاح ها که ارزانی و سادگی از اهداف اصلی توسعه شان است نظیر AK ها شما بتوانید در برخی جاها کیفیت تولید را برای کاهش هزینه پایین ولی در طرح پیچیده و ظریفی نظیر ar 15 انجام چنین کاری نتیجه اش آشغالی بلا استفاده است!
مشخصات فنی سلاح نورینکو CQ 5.56
- کالیبر: 5.56*45
- وزن: 2.9 کیلوگرم
- طول: 98 سانتی متر
- طول لوله: 20 اینچ
- ظرفیت خشاب: 20/30 تیر
- برد مفید: 400 متر
- نرخ آتش: 00 9گلوله بر دقیقه
- سرعت دهانه: 990 متر بر ثانیه