دوره آموزشی سربازی
در قوانین کشور ما گذراندن خدمت سربازی برای تمامی افراد مذکر بین ۱۸ تا ۵۰ سال اجباری است. دوره آموزشی سربازی یکی از چالشی ترین دوران خدمت نظام وظیفه است. به افرادی که باید به خدمت سربازی بروند مشمول نظام وظیفه می گویند. مدت خدمت سربازی از ۱۸ ماه تا ۲۴ ماه متغیر است. خدمت سربازی به دو بخش تقسیم می شود. بخشی از آن دوره آموزشی سربازی است و بخشی دیگر دوره خدمت سربازی می باشد. مدت خدمت سربازی متفاوت است. اما مدت دوره آموزشی سربازی برای همه ثابت و غیر قابل تغییر می باشد.
یکی از اصلیترین دورههای سربازی آموزشی است که در آن آموزشهای نظامی به سربازان داده میشود بهطوریکه قادر باشند پس این دوره در جنگ حضور یابند. این دوره که دو ماه به طول میانجامد شامل آموزشهایی از قبیل اسلحهشناسی، آموزش تیراندازی، انواع استتار، مسیریابی در شب و روز و … است این دوره ممکن است در هر یک از پادگانهای ارتش، سپاه و نیروی انتظامی باشد. عموماً سربازان این دوره را خاطره انگیزتر از سایر دوران خدمت میدانند. در سال ۱۳۹۵ مسئولان نظام وظیفه عمومی با توجه به تغییر شیوه جنگهای نوین و به منظور مهارت افزایی و مقابله با جنگ نرم، تغییرات قریبالوقوع برای سرفصلهای دوره آموزشی را اعلام کردند.
آیا سربازی در دوران آموزشی سخت است؟ بسیاری از خانوادههای گرامی، به خصوصی همسر سربازان مشمول و والدین این عزیزان این سوال را مطرح کردهاند که سربازی و به خصوص دو ماه آموزشی سخت است یا خیر. در جواب باید گفت که به هر حال سربازی مثل محیط منزل نیست و قطعا به منظور آموزشهای نظامی و شرایط سخت باید میزان مشخصی از سختی را تحمل کرد. این که در محیط پادگان کسی سختی میکشد یا خیر به روحیات و شخصیت فرد، وظایف، طرز فکر و... بستگی دارد؛ و نمیتوان بر اساس جثه یا روحیات خشن یک فرد این طور در نظر گرفت که الزما آموزشی آسانی خواهد داشت. ولی به طور کلی سربازان بعد از یک هفته خود را با شرایط موجود تطبیق میدهند و سختی کمتری متوجه آنها خواهد شد. مسئولان پادگان هم دائم در حال بازخورد گیری هستند تا شرایط بحرانی نشود و همیشه میزان مشخصی از سختی اِعمال شود.
مدت دوره آموزشی سربازی مشمولان نظام وظیفه جهت رفتن به خدمت سربازی با توجه به مدرک تحصیلی دسته بندی می شوند. به گونه ای که گذراندن خدمت سربازی برای کسانی که دارای مدرک تحصیلی بالاتری هستند به مراتب آسانتر خواهد بود. اما در دوره آموزشی سربازی هیچ تفاوتی در نوع مدرک تحصیلی وجود ندارد و همگی باید به یک شکل دوره آموزشی سربازی را سپری نمایند. مدت دوره آموزشی در اصل ۲ ماه (۶۰ روز) می باشد. همه کسانی که به خدمت سربازی اعزام می شوند باید این مدت ۲ ماه را سپری نمایند.
مرخصی دوره آموزشی سربازی
در دوره آموزشی سربازی در اصل چهار نوع مرخصی وجود دارد. انواع مرخصی در دوره آموزشی در اصل بستگی به فرمانده و افسر مافوق در دوره آموزشی سربازی دارد. مرخصی های دوران آموزشی سربازی به چهار دسته ابتدای دوره، میان دوره، پایان دوره و در نهایت مرخصی درون شهری تقسیم بندی می شوند. مرخصی ابتدای دوره به همه افراد برای کسب آمادگی لازم از جمله بهداشت، اندازه لباس و … داده می شود. که مدت زمانش بسیار کوتاه است. مرخصی میان دوره معمولا در آخر ماه اول دوره آموزشی داده می شود. مرخصی میان دوره به تعطیلات رسمی بستگی دارد. مدت مرخصی میان دوره ۳ الی ۷ روز است. مرخصی پایان دوره بستگی به زمان برگزاری مراسم پایان دوره دارد. مدت مرخصی پایان دوره از روز مراسم پایان دوره تا پایان ماه دوم آموزشی می باشد. امکان دارد حتی مرخصی پایان دوره داده نشود ولی معمولا بین ۱ تا ۳ روز است. مرخصی درون شهری یا (ساعتی) که معمولا از هفته دوم آموزشی برای سربازها در نظر گرفته می شود. سرباز می تواند جهت انجام امور شخصی به صورت ساعتی از پادگان خارج شود و به شهر برود همانگونه که گفته شد نوع و مدت مرخصی دوره آموزشی سربازی دارای قانون خاصی نیست و بستگی به دو عامل فرمانده پادگان و تعطیلات رسمی دارد. اگر فرد سرباز کمی زرنگ باشد می تواند مرخصی های دوره آموزشی سربازی بهره مند شود. در نتیجه دوره آموزشی راحت تری را سپری کند. اگر قصد ارسال دفترچه اعزام به خدمت سربازی را دارید، سعی کنید زمانی ارسال کنید که ماه اعزام به سربازی شما در اسفند ماه باشد. اگر در ماه اسفند به دوره آموزشی سربازی اعزام شوید بین ۱۵ تا ۲۰ روز مرخصی خواهید داشت. زمانی به دوره آموزشی سربازی اعزام شوید که ماه رمضان در آن دوره قرار دارد. در ماه مبارک رمضان هم سخت گیری به سربازها کمتر است و هم مدت استراحت و مرخصی بیشتر است.
لوازم مورد نیاز دوره آموزشی سربازی
محیط آموزشی سربازی به شکلی است که نداشتن یک وسیله کوچک ممکن است باعث سختی زیادی برای شما شود؛ از این رو در ادامه لیستی از وسایلی که در دو ماه آموزشی سربازی به آن نیاز دارید آماده شده است تا بتوانید این دوران را با آسایش و راحتی بیشتری طی کنید. لازم به ذکر است این لیست در کاملترین شکل ممکن آماده شده است.
- یک عدد ساک متوسط: به اندازه ای که تمام وسایل زیر در آن جای بگیرد. ترجیحن چرخ دار و دسته دار.
- کیف کولی یا ساک دستی کوچک: در مرخصیهای دورهای برای رفتن به شهر و میان دوره برای حمل وسایل ضروری راحت و مناسب است.
- بند پوتین قیطانی (کشی): یکی از موارد آزار دهنده و بسیار وقت گیر در سربازی، در آوردن و پوشیدن مجدد پوتینها است. بندهای معمولی بیش از پنج دقیقه از زمان شما را جهت پوشیدن پوتین تلف میکنند. برای در آوردن پوتین نیز به حداقل یک دقیقه زمان نیاز دارید تا تک تک بندهای پوتین را شل کنید و بعد پوتین خود را در بیاورید. با تهیه این بندها در کمتر از یک دقیقه میتوانید عمل باز و بسته کردن کامل پوتینها را انجام دهید و زمان اضافه باقی مانده را صرف انجام کارهای مهم دیگری بکنید.
- پوتین سربازی ساق کوتاه: زمانی که پوتینهای خود را از پادگان گرفتید میتوانید در برخی از فروشگاههای لوازم سربازی پوتین خود را داده و پا برداخت مبلغ جزئی پوتین طبی ساق کوتاه تهیه کنید که در باز و بسته کردن راحتتر و سریعتر خواهد بود.
- یک عدد سررسید: سررسید را همیشه همراه داشته باشید به خصوص در اتوبوس و برای مسافرتهای شهری برای نوشتن اسامی، شماره تلفنها، حسابهای مالی، نوشتن خاطرات و... بسیار کاربردی میباشد. ترجیحا سررسیدی که جا خودکاری مجزا داشته باشد.
- دو عدد خودکار: بسیار ضروری و کاربردی. حتما دو عدد خودکار حمل کنید زیرا به احتمال زیاد هستند افرادی که یکی از خودکارها را از شما قرض بگیرند و یا آن را گم کنید.
- ساعت مچی ضد آب و مقاوم در برابر ضربه ترجیحا زنگ دار: ساعت در آموزشی بسیار کاربردی و ارزشمند است به خصوص اگر زنگ دار باشد. حتما ضد آب و ضد ضربه باشد زیرا خیلی سریع در معرض آب و ضربه قرار میگیرد.
- مسواک و خمیر دندان و نخ دندان: در پادگان اغلب سربازان مسواک میزنند و نخ دندان استفاده میکنند. با توجه به این که محیط پادگان باعث نظم پیدا کردن و مسئولیت پذیری بیشتر در افراد میشود، بعد از یک هفته مشاهده میکنید حتی افرادی که مسواک نمیزنند نیز ترغیب به انجام این کار میشوند.
- پوشه مخصوص نگهداری مدارک و اسناد: برای این که مدارک مهم و کارتهای بانکی، پول نقد و... با لباس و وسایل دیگر یک جا نباشند و از بین نروند بهتر است از یک پوشه طلقی استفاده کنید.
- دو عدد عابر بانک: امکان دارد یکی از عابربانکها گم شود و دچار مشکل شوید بنابراین دو عدد ببرید. هر چقدر پول بیشتری در عابر بانکها داشته باشید بهتر است زیرا امکان دارد مرخصیهای دورهای به شما بدهند و بخواهید یا مجبور شوید با دوستانتان به شهر بروید و مسافرخانه بگیرید، به رستوران، استخر و... بروید. همچنین یکی از تفریحات پادگان خرید تنقلات از بوفه است.
- بلوز و شلوار و جوراب و کفش مخصوص خیابان: قطعا به شما مرخصیهایی داده میشود و مجبورید به شهر و بیرون از پادگان بروید و بهتر است با لباس پادگان در خیابانها حاضر نشوید. هم برای خودتان سخت است و هم توی چشم هستید و امکان دارد موجب دردسر شما شود. سعی کنید لباس شیک و مناسبی ببرید و نه لباسهای کهنه و به درد نخور.
- بلوز و شلوار راحتی: موقع شستن لباس و خوابیدن کاربرد دارد. سعی کنید لباس شیک و مناسبی ببرید ولی شلوارک و لباس جلف نبرید چون امکان دارد اجازه پوشیدن به شما ندهند و باعث مشکل و تنبیه برای شما شود.
- واکس براق کننده بدون بو و رنگ (واکس راحت): پادگان به شما واکس و فرچه میدهد و باید هر شب پوتینهایتان را واکس بزنید ولی واکسی که پادگان میدهد خیلی کثیف کاری دارد و باعث سیاه شدن پشت شلوارتان و کثیف شدن خوابگاه یا وسایل و تخت خوابتان میشود. ولی واکسهای راحت بو ندارند و حتی در خوابگاه میتوانید استفاده کنید و باعث کثیفی لباسهایتان نمیشود. این واکس راحت را با فرچه به پوتین بزنید نه با ابر.
- چهار بسته دستمال جیبی: جهت نظافت شخصی آن را در جیب خود بگذارید.
- یک عدد دستمال رول: رول دستمال دستشویی برای کارهای مختلف از قبیل تمیز کردن و خشک کردن.
- کرم ضد آفتاب قوی: روزانه حداقل دو تا سه ساعت مقابل آفتاب مستقیم هستید و حتما از کرم ضد آفتاب قوی استفاده کنید تا دچار سوختگی و سیاه شدن پوست صورت و گردن نشوید.
- مام صابونی: مام صابونی برای زیر بغل تا عرق نکنید. مام صابونی برای پادگان ماندگاری بیشتری دارد و بسیار مناسب تر از مامهای مایع است.
- اسپری بدن: قطعا بدن شما بعد از تمرینات نظامی عرق میکند و بوی بد میدهد. حتما از اسپری بدن برای خوش بو کردن بدن و محیط استفاده کنید.
- صابون پمادی: این صابونها مثل پماد هستند و درب آنها بسته میشود و به راحتی میتوان آن را داخل جیب بدون کثیفی گذاشت.
- کارت تلفن: در پادگان تلفنهای کارتی وجود دارد و کارت تلفن هم به فروش میرسد ولی چون آنجا فقط یک محل برای فروش وجود دارد امکان دارد بسیار بیشتر از قیمت معمول به شما بفروشند. (اغلب کارتهای تلفن از شهرهای مختلف قابل استفاده میباشند و مراقب باشید سرتان کلاه نرود که به شما بگویند فقط از همین پادگان کارت بخرید و...)
- چای کیسهای تکی (جیبی): چای یکی از بهترین و شاید ضروریترین خوراکیهای پادگان است. کیفیت چایی که به شما میدهند اغلب پایین است و در روزهای اول شاید به شما چایی ندهند و یا معمولا صف چایی بسیار شلوغ باشد؛ ولی آب جوش راحتتر قابل دسترس است. سعی کنید با توجه به میزان مصرفتان چندین بسته چایی کیسهای تکی که جیبی باشد و بسته بندی مخصوص داشته باشد بخرید و هر وعده یکی از آنها را در جیب به همراه لیوان بگذارید.
- قند بستهای تک وعدهای (جیبی): پلاستیکهای کوچک بخرید و در هر کدام چهار عدد قند قرار دهید و درب آن را منگنه کنید تا به راحتی بتوانید آن را داخل جیب بگذارید و بعد از صبحانه، ناهار یا شام با چایی استفاده کنید. قند در پادگان اغلب صفی است و سریع تمام میشود.
- یک رول پلاستیک فریزر: بسیار کاربردی است و میتوانید یقلوی را داخل آن بگذارید و بعد غذا را روی پلاستیک بگذارید. در زمان حمل چای کیسهای یا قند، در زمان حمل کره و مربا که به عنوان صبحانه میدهند، مدارک و... بسیار بسیار کاربردی است.
- پنجاه عدد پلاستیک بزرگ دسته دار جنس خوب: در برخی پادگانها شستن لباس بسیار سخت است و به خصوص در فصل گرما که لباسها سریعتر کثیف میشوند و فرصتی برای شستن آنها به شما داده نمیشود به راحتی میتوانید لباسهایتان را درون این کیسههای دسته دار پلاستیکی گذاشته و کمی پودر لباسشویی و آب درون آن بریزید و سپس با دست درون پلاستیک لباسها را بشویید و در زمان آب کشیدن نیز آب را درون پلاستیک بریزید تا سرریز شود و بدون برخورد لباس با سطح دستشویی و... لباسها به خوبی تمیز شوند.
- شصت عدد قاشق یک بار مصرف: روزانه دو عدد از این قاشقها را برای خوردن ناهار و شام استفاده کنید تا مجبور به شسستن قاشق فلزی نباشید و در وقت بین 5 تا 15 دقیقه صرفه جویی کنید.
- پودر بچه: در فصل گرما خیلی سریع بدن شما عرق سوز میشود و به نوعی شما را زمین گیر میکند که با کمی پودر بچه این مشکل به راحتی حل میشود.
- ناخن گیر: برای گرفتن ناخنها و بریدن کش، نخ و... زیرا ابزارهای برنده اجازه ورود به پادگان ندارند و حتی قبل از ورود به پادگان نیز چاقوی متصل به ناخن گیرتان را میشکنند.
- نخ و سوزن: کاربردی برای دوختن لباس، اتیکت و....
- ماژیک: شاید به سختی اجازه دهند آن را وارد پادگان کنید زیرا برخی خاطرات خود را در مکانهای مختلف مثل حمام و دستشویی و... مینویسند؛ ولی برای نوشتن شماره پرسنلی، گروهان، گردان و... بسیار کاربردی است.
- سنجاق قفلی: برای متصل کردن و آنکارد کردن لحاف به تخت بسیار کاربردی است و قطعا دوستانتان نیز برای آنکارد کردن تخت سنجاق قفلیهای اضافه شما را طلب میکنند و سعی کنید کمی بیشتر ببرید. این سنجاقها در زمان وزش باد برای محکم کردن لباسهای آویزان شده مثل جوراب، لباس زیر و... مفید هستند.
- دو متر کش شلوار: برای گتر کردن شلوار و... مناسب هستند.
- لیوان ترجیحا غیر شکستنی: بسیار کاربردی برای خوردن چای، آب و...
- لیوان تاشو یا جلد ساندیس بریده شده به شکل لیوان: که راحت آن را در جیب خود قرار دهید و هر موقع تشنه بودید از جیبتان در بیاورید و آب بنوشید. اگر جلد ساندیس میبرید سعی کنید بیشتر از یک عدد ببرید.
- چسب مایع یا قطره ای: قطعا در مواردی مورد نیاز خواهد شد.
- نوار چسب: در مواردی نیاز خواهد شد.
- یک کیلوگرم آجیل بدون پوست: در سربازی بدن شما کالری زیادی از دست میدهد و ریختن کمی آجیل در جیب و خوردن آن در مواقع مختلف به خصوص در زمان ایستادنهای طولانی کمک بسیار زیادی به جلوگیری از ضعف عمومی بدن شما میکند.
- کاغذ A4 ده عدد: در طول دوره سربازی نیاز دارید برای گرفتن مرخصی و موارد مختلف نامههایی بنویسید و یا نیاز به نوشتن مطالبی در کاغذ خواهید داشت.
- پنج عدد کاور کاغذ A4: حمل وسایل زیاد و فضای کم کمد به راحتی باعث خراب شدن وسایلی از قبیل مدارک شناسایی و برگههای شما میشوند که کاور کاغذ A4 برای نگهداری از آنها مناسب است.
- کپی برابر اصل شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج و کارت بسیج تکمیلی یا فعال: این موارد را با خود ببرید که اگر نیاز شد بلافاصله آن را تحویل دهید و از مزایای آن بهرهمند شوید؛ چرا که در غیر این صورت باید نامه نگاری بکنید و تلفن بزنید و صفهای طولانی را تحمل کنید تا خانواده شما مدارک مورد نیاز را ارسال کنند که یکی دو هفته امکان دارد زمان ببرد و در این مدت نیز از مزایای ذکر شده نتوانید استفاده کنید.
- حوله استخری: برای خشک کردن بعد از حمام و...
- یک عدد قاشق آهنی: در کنار قاشقهای یک بار مصرف داشتن قاشق فلزی توصیه میشود چرا که امکان دارد قاشقهای پلاستیکی تمام شوند و یا دوستانتان از شما قرض بگیرند و...
- یک عدد بشقاب: برای صبحانه میزهای غذا خوری تمیز نیستند و داشتن بشقاب برای میوه و... کاربرد زیادی دارد.
- یک عدد کتاب جهت مطالعه: کتابهای زیاد در کیف و کمد شما خراب میشوند و احتمال خواندن بیش از یک کتاب نیز برای شما زیاد نیست. البته کتابهای بیشتر باعث میشود افراد به شما مراجعه کنند و آنها را قرض بگیرند که در آخر نیز عموما هدیه مناسبی جهت یادگاری به آنها خواهد شد که امضای شما پشت جلد آن است. علیرغم علاقه زیادم به زبان انگلیسی تجربه شخصی من نشان میدهد مطالعه زبان و بردن کتابهای مربوطه خیلی در پادگان کاربردی نیست و با این حال بسیاری از افراد فقط منابع زبان به پادگان میآورند ولی به نظر من کتابهای موفقیت و... مناسبتر خواهند بود.
- یک عدد قفل کوچک ساک و یک عدد قفل متوسط کمد: برای قفل کردن درب ساک و کیف دستی قطعا نیاز خواهد شد. در برخی موارد قفل به درب کمد نمیخورد که بهتر است در چند سایز مختلف ببرید.
- یک عدد ملحفه سفید ساده بزرگ: ملحفه سفید در پادگان به شما داده میشود ولی اگر کثیف شود امکان دارد پیامد خوبی برای شما نداشته باشد؛ پس از یک ملحفه اضافه جهت مرتب نگه داشتن ملحفه اول استفاده کنید.
- یک عدد لیف: شستن بدن در حمام که البته برخی افراد بدن خود را با شامپو و دست میشورند.
- یک عدد صابون: جهت استفاده در حمام یا شستن دست و صورت و...
- یک عدد پماد دافع حشرات: در فصل تابستان با توجه به موقعیت مکانی شما حشرات میتوانند خواب را از شما بگیرند و بسیار آزارتان دهند. حتی در برخی موارد پشههای سالک و... تبعات جبران ناپذیری برای شما خواهند داشت. مالیدن این پمادها به دست و صورت و یا حتی به کنارههای تخت یا لباس باعث دور شدن آنها خواهد شد.
- یک عدد پماد خارش: در موارد خارش زیاد بدن در اثر پوشیدن طولانی مدت جوراب، کفش و یا گزیده شدن توسط حشرات کاربرد دارد.
- یک عدد پماد بین انگشتان برای قارچ بین انگشتان پا: پوشیدن طولانی مدت کفش باعث بیماری قارچ بین انگشتان، خونریزی و بوی بد پا میشود که این پماد برای چنین مواردی کاربرد دارد.
- پودر، اسپری یا کرم موبر: شاید اجازه حمل ژیلت به شما داده نشود که در این صورت این موارد میتوانند کاربرد داشته باشند.
- یک بسته ژیلت: در برخی پادگانها اجازه ورود ندارد ولی در صورت کسب اجازه برای اصلاح بدن مناسب است.
- یک عدد قیچی تاشو کوچک: برای برش نخ، کش، چسب، پارچه، اتیکت و... کاربرد دارد.
- ده عدد بست کمربندی: بست کمربندی در موارد بسیار زیادی میتواند استفاده شود. به عنوان مثال متصل کردن چوب جارو به دسته جارو و... چرا که در سربازی با ابزارهای زیادی مواجه میشوید که خراب هستند و اغلب با یک بست ساده درست میشوند و کار شما راحتتر انجام میشود.
- حلقه آهنی S از ابزار فروشیها: حلقههای آهنی S که مغازههای ابزار فروشی دارند برای آنکارد کردن داخل کمد که گاها بازرسی میشود و نباید نا مرتب باشد مناسب هستند. برای مثال جهت آویزان کردن لباسها به کمد با کمک این حلقهها و یا آویزان کردن پلاستیک دسته دار به دیواره کمد که حاوی تمام وسایل شما و یا لباسهای شما میباشد.
- آویزهای لباس برچسب دار: جهت مرتب نگه داشتن کمد و آویزان کردن کمد و لباسها و با توجه به این که کمدها فضای کافی ندارند و شما دائم باید به دنبال وسایل مورد نیاز باشید بهتر است لباسهای خود را با کمک این آویزها به دیواره کمد متصل کنید. حلقههای آهنی S در مواردی کاربرد دارند که دیواره کمدها فضای لازم جهت متصل کردن را داشته باشد.
- شصت عدد گوش پاک کن: جهت نظافت گوش.
- ده عدد ماسک گرد و خاک: در زمان نظافت محیط پادگان مثل جارو زدن و یا حتی پیاده روی به همراه داشتن این ماسکها توصیه میشود.
- ده گرم پنبه: در زمان تیر اندازی صدای بلند تیر به خصوص اگر سرما خورده باشید و بینی شما کیپ باشد و دهان شما بسته باشد به راحتی آسیب بسیار جدی و طولانی مدت به گوش شما وارد میکند که گذاشتن پنبه در گوش از آسیبهای احتمالی جلوگیری میکند.
- شیشه پلاستیکی آب معدنی مستطیلی جیبی: این شیشهها چون مربعی هستند به راحتی در جیب لباس سربازی جای میگیرند. توجه کنید بسیاری از این شیشهها بعد از مدت کمی شروع به تجزیه شدن میکنند و در عمل غیر قابل استفاده میشوند چون بوی بدی از آنها متساعد خواهد شد و برای سلامتی مضر خواهند بود؛ پس سعی کنید بیش از یک عدد ببرید و یا در مرخصی میان دوره یک عدد دیگر تهیه کنید که تازه باشد.
- چند بسته نسکافه جیبی: نسکافه طرفداران بسیاری در پادگان دارد و گاهی چایی خیلی زود تمام میشود ولی آب جوش فراوانتر است و داشتن نسکافه در جیب علاوه بر افزایش انرژی و جلوگیری از خواب میتواند خستگی شما را رفع کند.
- گیره طناب رخت: بسیار کاربردی برای محکم نگه داشتن لباسها به طناب رخت به خصوص در شرایطی که منطقه بادخیز باشد. سعی کنید حداقل 10 عدد ببرید و کد یا اسم خود را روی آن بنویسید؛ چرا که خیلی سریع گروهانهای دیگر آنها را از شما بر میدارند.
- یک چهارم حقوق اداره کار: برخی پادگانها عابر بانک ندارند و یا اگر داشته باشند صفهای بسیار طولانی در زمان خروج از پادگان در انتظار شما است؛ پس بهتر است همیشه در جایی مطمئن حداقل یک چهارم حقوق اداره کار پول نقد داشته باشید تا به مشکل بر نخورید.
- یک دست لباس سربازی اضافه: لباس سربازی اضافه ضروری نیست ولی در زمان شستن لباس و یا زمانی که لباس شما کثیف است و باید شسته شود میتواند جایگزین مناسبی باشد و کمک زیادی به شما بکند. حتی گاهی ممکن است لباس شما چسبناک شود و یا مواد غذایی و... روی آن ریخته شود و فرصت کافی برای شستن آن نداشته باشید و در پادگان نداشتن لباس در زمانی که برنامه سین اجرا میشود (در ساعتهای کاری) برای شما گران تمام میشود.
- چهار عدد شورت پاچه دار و چهار عدد زیرپوش آستین دار: به خصوص در فصل گرم تا بتوانید به راحتی آنها را جایگزین کنید و سر فرصت مناسب همه را بشویید.
- قرص ضد سرماخوردگی، ضد یبوست، ضد اسهال، ضد سوزش معده و ژلوفن: احتمال سرما خوردن در پادگان به دلیل وجود افراد زیاد از مکانهای مختلف 95 درصد میباشد و اگر یک نفر ناقل ویروس باشد به راحتی نصف بیشتر پادگان مریض میشوند و این امر غیر قابل کنترل است. در این شرایط حداکثر یک روز به شما استراحت داده میشود در روزهای دیگر خیلی اذیت میشوید و بهتر است از قرصهای قوی سرماخوردگی استفاده کنید. جابجایی و به قول معروف (آب به آب شدن) و نقل مکان به یک مکان دیگر باعث میشود شکم شما مثل قبل کار نکند و یبوست بگیرید و در 85 درصد موارد سربازان دچار این بیماری میشوند و حتی برخی نیاز به مراجعه به بهداری یا بیمارستان خواهند داشت؛ پس بهتر است قرص ضد یبوست با خود داشته باشید. سوزش معده و اسهال نیز دیگر موارد ممکن هستند که کمتر رخ میدهند ولی به دلیل کیفیت پایین غذاها و استرس، سوزش معده با احتمال بیشتری اتفاق میاقتد. در طول سربازی امکان دارد دندان، سر و یا قسمتی از بدن شما درد بگیرد که در این صورت ژلوفن میتواند موثر باشد. توجه داشته باشید که برخی از پادگانها اجازه ورود هیچ گونه دارو (حتی پماد) را نیز به سرباز نمیدهند و بهتر است قبل از رفتن به پادگان برای تمام این داروها از یک دکتر مجوز یا نسخه تهیه کنید.
- پودر ماشین لباسشویی در شیشه نوشابه 1.5 لیتری: پودر ماشین لباسشویی در سربازی به شما داده خواهد شد که جعبه آن سریع پاره میشود و لباسهای شما را خراب میکند که بهتر است از یک شیشه نوشابه 1.5 لیتری جهت حمل آن استفاده کنید.
- پر زردآلو و هلو برای یبوست: انجیر خشک، پر زردآلو و هلو برای رفع یبوست در سربازی که یک معضل فراگیر است بسیار مناسب و کاربردی است و قطعا دوستان شما نیز به آن نیاز پیدا خواهند کرد.
- قهوه فوری: اگر فرد پر خوابی هستید و کمبود خواب شما را اذیت میکند و قهوه در کم خوابیدن شما تاثیر دارد میتوانید یک بسته قهوه فوری با خود ببرید.
- دمپایی پلاستیکی مقاوم: این وسیله اگر نباشد به راحتی فلج میشوید؛ چرا که برای رفتن به دستشویی و وضو گرفتن در صبح، رفتن به حمام، مواقع استراحت و... به آن نیاز خواهید داشت. حتما شماره پرسنلی و اسم خود را روی آن بنوسید، چرا که به راحتی ممکن است توسط دیگر سربازانی که فراموش کردهاند دمپایی بیاورند سرقت شود.
- پشتی بادشو مسافرتی: اگر مسافرت طولانی باشد میتوانید از آن برای زیر گردن و راحتی در سفر استفاده کنید؛ چرا که اتوبوسهای سرویس که از طرف پادگان هستند و رایگان میباشند معمولا صندلیهای راحتی ندارند.
- کنسرو جوشانده شده و آماده: امکان دارد برخی از غذاهای پادگان باب میل شما نباشد و اگر مجبور شوید گرسنگی بکشید، بهتر است چند عدد کنسرو جوشانده شده همراه خود داشته باشید.
- دستمال مخصوص گردگیری: این دستمال برای گردگیری پوتینها قبل از واکس زدن و یا پاک کردن واکسهای ریخته شده روی ساک و.... مناسب است.
- ظرف درب دار نگهداری غذا: زمانی که از شهر محل سکونت خود میوه، غذا و... با خود حمل میکنید تا در طول مسیر میل کنید این ظرف کاربرد دارد که در پادگان نیز میتوانید غذاهای اضافه، میوه، آجیل یا... را در آن به صورت بهداشتی نگه دارید و بعدا مصرف کنید.
- یک عدد اسکاچ ظرفشویی: جهت شستن یقلوی، قاشق، چنگال، لیوان و... که البته برخی از افراد ترجیح میدهند با آب، مایع ظرف شویی و دست ظروف خود را بشویند.
- شکر بستهای جیبی: برای ریختن در چایی در زمان خوردن چایی شیرین که البته امکان دارد شکر جزء برنامه غذایی پادگان در نوبت صبح باشد ولی با توجه به صف زیاد بهتر است آن را با خود ببرید.
- بیست عدد لیوان یک بار مصرف: جهت خوردن نوشیدنی به خصوص چایی.
- یک عدد پتو مسافرتی: در فصل سرما داشتن پتوی اضافه ضروری است و در فصل تابستان نیز برخی از پتوهایی که در پادگانها داده میشود ایجاد خارش و حساسیت میکنند. از پتوی مسافرتی میتوان به عنوان یک پشتی نیز استفاده کرد و یا یک لایه محافظ برای تمیز و آنکارد نگه داشتن ملحفه سفید تخت.
- یک جفت جوراب اضافه: جورابهای سربازی خیلی زود در کفش بوی بد میگیرند و یا بعد از مدتی پاره میشوند که داشتن جوراب اضافه برای زمانی که جوراب خود را شستهاید و یا پاره شده است مناسب است.
- دسته کلیدی: برای حمل کلیدهای کمد و ساک چون این کلیدها مستعد سریع گم شدن هستند و اگر دسته کلید بزرگ و مناسبی داشته باشید احتمال گم شدن آنها کمتر میشود و به خصوص اگر اسم و کد شما روی آن ثبت شده باشد یک نشانه است برای زمانی که کسی آن را پیدا میکند و میخواهد به دست شما برساند.
- یک بسته شامپو متوسط مو و بدن: برای زمانی که حمام میروید. شامپوی مشترک مو و بدن که در یک بسته باشد میتواند کار شما را راحت کند و از حمل صابون و لیف بی نیاز شوید؛ چرا که به کمک آن سر و بدن خود را در کمترین زمان ممکن و با کمک دست میشویید و باید توجه کنید که رفتن به حمام نیز به خصوص در روزهای اول محدودیت زمانی دارد.
- یک عدد چاقوی میوه خوری: برای بریدن میوه و... کاربرد دارد. احتمال دارد اجازه ورود آن به پادگان داده نشود.
- آینه جیبی: هر روز صبح که از خواب بیدار میشوید و نیاز دارید به صورت خود کرم بزنید و یا موهای خود را مرتب کنید باید یک صف طولانی را تحمل کنید. حمل آینه جیبی باعث میشود در صف آینه منتظر نمانید و در زمان شما صرفه جویی بیشتری شود.
- نیم متر کش مشکی پهن نیم سانتی: علاوه بر کش نازک این کش نیز جهت متصل کردن دسته کلید به مچ دست یا درست کردن گردنبند، گتر کردن شلوار، گره زدن و... کاربرد دارد.
- مایع ضد عفونی کننده دست: شما همیشه فرصت کافی جهت شستن دستها و خوردن غذا به خصوص صبحانه را ندارید و میتوانید از مایع ضد عفونی کننده جیبی به این منظور استفاده کنید.
- بیست عدد دستکش یکبار مصرف: در زمان جارو کشیدن، شستن دستشویی، شستن لباس، نظافت، رنگ زدن و... کاربرد دارد.
- یک عدد دستکش نخی رانندگی: برای تمیز کاری، واکس زدن و...
- فلاسک: صبح زود که آب جوش میدهند میتوانید فلاسک را پر کنید و با یک چای کیسهای یک فلاسک چای برای مصارف بعدی آماده کنید.
آیا سربازان متاهل امتیاز خاصی دارند؟
خیر سربازان متاهل هیچ امتیاز خاصی در پادگان ندارند و فقط در پایان دوره بعد از گذشت 60 روز حقوق سربازی آنها بیشتر از سایرین خواهد بود.
آیا سربازان تحصیل کرده (لیسانس و فوق لیسانس یا دکترا) امتیاز خاصی دارند؟
کسانی که فوق لیسانس دارند از احترام نسبتا بیشتری در سربازی به خصوص دو ماه آموزشی برخوردار هستند. البته ارتش نسبت به سپاه برای تحصیلات ارزش بیشتری قائل است و به صورت خاص فوق لیسانس و دکترا برای ارتش اهمیت زیادی دارد و لیسانس و فوق دیپلم اهمیت کمتری دارد. البته باید توجه کرد که مدرک در دوره آموزشی سربازی کاربرد زیادی ندارد و همان طور که از نام آن مشخص است شما در این دوره برای آموزش آمدهاید و در آن هیچ نشان یا درجهای به سرباز داده نمیشود؛ ولی بعد از پایان دوره و در روز آخر به سربازان دکترا درجه ستوان اول، فوق لیسانس درجه ستوان دوم، لیسانس درجه گروهبان یکم، فوق دیپلم گروهبان دوم و سوم و دیپلم هم سرجوخه داده میشود.
حقوق سربازی چگونه است؟
در دوران آموزشی حقوق شما پس از این که دو ماه آموزشی را تمام کردید و یک حساب بانکی باز کردید به حسابتان واریز خواهد شد. البته هزینههایی از قبیل لباس و... از حقوق ماه اول کسر میشود که حدودا کمتر از 100 هزار تومان است.
چقدر پول با خودمان ببریم؟
خیلیها با این موضوع به مشکل بر میخورند. فکر میکنند هیچ هزینهای نخواهند پرداخت و با یک جیب خالی میآیند، یا به امید عابربانک!! ببینید! شما پادگانتان را در یک نقطه بسیار دورتر از شهر تصور کنید (وسط بیابان!) طوریکه تا چند هفته اول هرگز به شهر و عابربانک دسترسی نخواهید داشت! چون به شما مرخصی نخواهند داد که بخواهید بروید به شهر. اگر هم بخواهید به مرخصی داخل شهری بروید، کرایه راه شما سنگین خواهد بود. هزینهای که همراه میبرید، بستگی به این دارد که آدم ولخرجی باشید یا خیر. کلاً سعی کنید بیش از 100 هزار تومان همراه داشته باشید به همراه یک کارت عابربانک که مبلغ بیشتری در آن باشد. شاید شنیده باشید که سربازی هزینه ندارد. اما اینطور نیست. شما یک کارت تلفن مخصوص پادگان که بخواهید بخرید، حداقل 4000 تومان باید بدهید. وسوسه میشوید که از بوفه پادگان خوراکی بخرید و بخورید.